Kaunis puutarha ei ole mahdollinen ilman kukkia. Jotta kukkapuutarhasi näyttäisi täydelliseltä, sinun on huolehdittava petunioista. Tämä opas opettaa sinulle kaiken petunioiden lannoittamisesta – milloin ja miten se tehdään, mikä NPK-suhde kannattaa valita ja paljon muuta!

Mitä petuniat ovat?

Petuniat ovat Solanaceae-heimoon kuuluva kukkivien kasvien suku, joka on kotoisin Pohjois- ja Etelä-Amerikasta. Yleisnimi on peräisin ranskankielisestä sanasta „petun“, joka tarkoittaa tupakkaa. Niitä viljellään yksivuotisina tai monivuotisina kasveina lauhkeassa ilmastossa.

Kukkien värit vaihtelevat valkoisen, punaisen, vaaleanpunaisen, violetin, sinisen ja keltaisen välillä. Petuniat kasvavat parhaiten täydessä auringossa ja hyvin ojitetussa maaperässä. Niitä voidaan käyttää reunuskasveina, reunuskasveina, maanpeitekasveina, astioissa tai riippukoreissa.

Mitä tarvitset petunioiden parempaan kasvuun?

Petuniat tarvitsevat täydellistä aurinkoa kehittyäkseen parhaiten, vaikka ne sietävätkin hieman puolivarjoa. Ne pitävät myös hyvin ojitetusta maaperästä, jonka pH-tasapaino on neutraali. Paranna maaperää kompostilla ennen petunioiden istuttamista, jotta ne saavat tarvitsemansa ravinteet.

Petunioiden lannoittaminen on tärkeää niiden terveyden ja jatkuvan kukinnan kannalta. Oikea lannoite petunioille antaa kasveillesi ne ravinteet, joita ne tarvitsevat kasvaakseen suuriksi ja vahvoiksi. Jotta voit valita parhaan lannoitteen petunioille, sinun on tiedettävä, millainen kasvi sinulla on.

Minkä NPK-suhteen valita petunioille?

Petunioiden NPK-suhde voi olla joko 12-12-12 tai 20-20-20. Ensimmäinen luku on typpitaso, joka auttaa tuottamaan rehevää vihreää kasvua; toinen luku on fosfori, joka auttaa kukkimisessa ja kukinnoissa; ja kolmas luku on kalium, joka tukee kasvien yleistä terveyttä. Useimmille petunioille saadaan hyviä tuloksia käyttämällä tasapainoista lannoitetta, kuten 12-12-12. Jos kuitenkin yrität houkutella kasvisi kukkimaan voimakkaammin, vaihda sen sijaan 24-12-17-lannoitteeseen. Varo vain, ettet liioittele tämän lannoitetyypin korkean typpipitoisuuden kanssa – liika voi itse asiassa vahingoittaa kasviasi!

Milloin ja miten lannoittaa petunioita?

Petunioita kannattaa lannoittaa aikaisin keväällä ennen uuden kasvun alkamista ja uudelleen keskikesällä. Voit käyttää joko nestemäistä tai rakeista lannoitetta, mutta muista noudattaa pakkauksen ohjeita. Paras ruokintaohje on kastella kasvit ensin ja levittää lannoite sitten kasvin ympärillä olevaan multaan eikä suoraan lehtien päälle. Näin vältytään mahdolliselta palamiselta.

Paras aika lannoittaa petunioita on aikaisin aamulla tai illalla. Näin vältytään kasvien palamiselta. Käytä lannoitetta vain neljän viikon välein, sillä liika lannoitus voi vahingoittaa kasveja. Muista myös kastella kasvit aina perusteellisesti lannoituksen jälkeen!

Petunijų Tręšimo Vadovas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.